Posted by: mppm.jo | September 28, 2008

Misi Ukhuwah se Jordan

Ketika sesi muhasabah mesyuarat agung tahunan MPPM lepas, mantan timbalan presiden, Ust. Mohammad bin Mohsen telah membangkitkan beberapa faktor yang membantutkan perkembangan MPPM dari sudut program iaitu kesukaran untuk menghimpunkan seluruh mahasiswa se Jordan. Ini disebabkan masalah taqwim yang tidak seragam antara universiti di Jordan, di tambah pula jarak antara mantiqah yang jauh.

Sebenarnya faktor ini bukan sahaja melemahkan program MPPM, bahkan turut menjejaskan ukhuwah mahasiswa di semua mantiqah. Satu perkara yang merungsingkan saya ialah semangat keta’suban mantiqah semakin subur. Hal ini jelas ketika penganjuran KARISMA kali pertama di Irbid baru-baru ini. Niat baik penganjur melarang penyertaan berbentuk kenegerian membawa kepada masalah baru iaitu bibit-bibit asobiyah mantiqah. Alam blogger dijadikan medan menghentam sesama mantiqah sehinggakan mendapat perhatian oleh pengarah MSD sendiri. Keadaan yang sama juga dibangkitkan dalam mesyuarat agung MPPM, apabila ada ahli yang hadir meluahkan kekecewaan bahawa MPPM akan didominasi oleh sesebuah mantiqah.

Saya turut mendapatkan komen daripada mantan AMT MPPM sesi 2006, beliau menyatakan perubahan drastik dalam perlembagaan MPPM sesi lepas menjadi faktor kepada masalah ini.  Mungkin jawapan yang diberikan oleh MPPM sesi lepas untuk merelevankan MPPM kepada seluruh mahasiswa Jordan perlu diteliti. Namun, untuk mengubahnya kembali kepada asal bukanlah langkah yang bijak. Satu kajian kearah penambahbaikan dan pemulihan perlu diadakan secepat mungkin.

Walaubagaimanpun, bukan tanggungjawab sepenuhnya MPPM dalam mengatasi masalah ini. Ukhuwah sebenarnya terbina atas kesedaran dan kesungguhan ahli setiap mantiqah. Saya teringat kisah salah seorang mahasiswa senior. Beliau menceritakan bagaimana suatu ketika dahulu, ukhuwah antara mahasiswa berlainan mantiqah begitu teguh. Sebagai contoh, program-program Badan Kebajikan Anak Negeri ( BKAN) yang diadakan sesebuah mantiqah dihadiri oleh semua ahli walaupun terpaksa membayar tambang sendiri. Lebih menarik lagi, ada BKAN yang mempunyai kewangan yang kukuh sanggup memberi kerjasama terhadap BKAN yang menghadapi masalah kewangan. Jika sudah 4 BKAN utama yang menganjur sesuatu program, di situ hampir 60% mahasiswa seluruh Jordan berkumpul ditambah pula dengan peranan persatuan zon ( PZ ) yang menjadi tuan rumah turut mendapat manfaat apabila diziarahi oleh ahli mantiqah luar.

Mungkin itu cerita lama, namun mengapakah nostalgia tersebut tidak diteruskan kalaulah itulah cara untuk menguatkan ukhuwah antara kita. Baik diperingkat ahli, presiden PZ, YDP BKAN dan pimpinan MPPM sendiri, kita semua mesti membawa misi ukhuwah ini seluruh Jordan. Misi inilah yang menentukan MPPM releven di mata ahli dan seterusnya misi yang lebih besar iaitu mengantarabangsakannya.

Muhammad Shahrul Ifwat Bin Ishak

Timbalan Presiden,

Majlis Perwakilan Pelajar Malaysia ( MPPM )

sesi 2008/2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: