Senarai University

Berikut adalah senarai University yang menempatkan pelajar-pelajar Malaysia di Jordan

Bidang Akademik

Jordan University of Science Technology

(Menempatkan pelajar Perubatan dan Pergigian tajaan Jpa, Mara dan Persendirian)

Bidang Agama dan Bahasa Arab

Yarmouk University

Al al-Bayt University

University of Jordan

Mu’tah University

Responses

  1. assalamualaikum, Anak perempuan saya dah tamat tahun satu di universiti Mansoura,mesir dlm bidang perubatan.Oleh kerana masalah ketidaksesuian di sana,saya berhasrat nak tukar beliau ke Jordan.
    Saya berharap pihak tuan dapat membantu saya utk mendapatkan tempat di university di Jordan bagi menyambung pengajian beliau dalam tahun ini atau awal 2009.
    Terima kasih

  2. someone must take an action about the respons!

  3. waalaikum salam wbt,
    untuk kemasukan ke univ. di Jordan, segala maklumat dan urusan perlulah melalui KPT Malaysia atau JPM Jordan
    Sila rujuk http://www.mohe.gov.my/ atau http://www.msdjordan.jo/

    Dalam masa yang sama, pihak kami sebagai persatuan induk telah memanjangkan permintaan tuan kepada entiti yang berkaitan. Tuan akan dihubung dalam masa terdekat, insyaAllah

  4. wsalam wbt,
    boleh sy dptkn no telefon atau emel pihak tuan.
    insyaAllah kami akan cuba uruskan dgn pihak msd dan universiti..
    jdi lbih mudah jika sy dpt hubungi tuan untuk maklumat2 lanjut..

  5. salam…
    sy merupkn s2dnt um,nlmpuri n b’hsrt nk truskn pengjian kt sn..
    nk mnt pndpt ckit…
    mcmn ngn kos hdup kt sn??

  6. Assalamualaikum WBT abang-abang kat Jordan sana. Ana insya-Allah akan ke sana tahun ni. Cuma, ana nak tanya, macam mana dengan yuran dan kos sara hidup kat Mu’tah University sebab ana berhasrat nak sambung ngaji kat sana. Ana guna SPM. Ana nak tanya juga, macam mana nak minta biasiswa atau pinjaman sebab ana lahir selangor tapi tak menetap kat sana 5 tahun, duduk di Kelantan, ibu orang Kelantan, abah lahir Terengganu. Ok, wassalam. Tunggu ana di sana!

  7. assalamualaikum…
    sy firdaus student dari kuis, sekarang sy sem 5 di jabatan tahfiz al-quran dan al-qiraat di kuis. sy berminat ingin menyambung pengajian sy di jordan jadi tujuan sy ingin melakukan sedikit ‘survey’ tentang uni-uni di jordan. sy ingin bertanya beberapa soalan :

    1) sy mendapat maklumat yang mengatakan yuran pengajian di uni yarmouk di bayar lain dan yuran subjek pula lain? betul ke..
    2) kebiasaannye pihak apa yang akan menguruskan penempatan dan segala urusan kemasukan pada hari pendaftaran pelajar baru di sana?
    3) kebanyakan pelajar di jordan akan memohon pinjaman dari sumber mn? jika biasiswa pula dari pihak mana?
    4) mcm mn jika lulusan diploma menyambung pengajian di sana, adakah di letakkan di tahun 3 @ di tahun 1 juga?
    5) skrg sy mengambil diploma tahfiz al-quran dan al-qiraat jika sy ingin mengambil ijazah fiqh di uni yarmouk layak ke dgn kelulusan sy?
    6) Sara hidup di jordan mcm mn kalau di bandingkan malaysia ? bolehkah beri sy sedikit gambaran

    sy berharap pihak MPPM dapat membantu sy mendapatkan maklumat yg sy perlukan ke email sy ( dauz_2524@yahoo.com )

  8. السلام عليكم

    Saya pelajar di University of Jordan dari tahun 1993 hingga 1998.

    مع السلامة

    http://www.jeehan75.blogspot.com

  9. assalamualaikum…

    saya nk jawapan yg sama dgn soalan Wan Muhammad Izzat… : )

    cuma saya dilahirkan dan menetap di kelantan, adakah disediakan biasiswa atau pinjaman bagi anak negeri kelantan…?

  10. assalamu’alaikum,

    biasiswa atau pinjaman bg org kelantan ada, iaitu dari YAKIN.. em, nak phon bleh, dgn syarat, mestilah anak jati kelantan…

  11. saya sekarang ini belajar di sudan ..maahad lughah dan saya ingin menyambung pelajaran di jordan pabila tamat maahad lughah nanti. bln 9/2009Bagaiman pengurusan untuk menyambung belajar disana..university aper yang disyorkan .saya ingin ambil bidang agama..tolong saya>>

  12. assalamu’alaikum,

    saye nak tanye tentang uni2 di jordan. antara bayt ngan mu’tah, ape kelebihan dan kekurangan ye? nape jarang orang g bayt dan ramai yang g mu’tah? ape tarikan kat mu’tah ye? harap respon a.s.a.p

    syukran kathir. jzkk.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: